Skip to content

rágcsálóirtás-rovarirtás

facebook

Rágcsálóirtás - Rovarirtás

Mit lehet tenni a nyest ellen?

A nyest vadászterülete

Ahogy a többi ragadozó, a  nyest sem kerülhette el az ember térhódításának a következményeit. Élettere szűkült, az addigi táplálék szerzési lehetőségei megváltoztak, korlátozottá váltak, különösen az emberi lakókörnyezet közelében.
Mondhatjuk azt is, önhibáján kívül kényszerült lakott településekre felcserélni az addigi jól megszokott természetes vadászterületeit.

Ebben a blogban most elsősorban a városi nyestekről van szó, mert az Ő elűzésük a cél.

A nyest ugyan mindenevő ragadozó, de a hagyományos étrendjét – főleg a városokban – kénytelen háziállatokkal is bővíteni, főként baromfival és tojásaival, de a háztartási hulladékot se veti meg, sőt a műanyagokat is megrágcsálja. A gyümölcsöseink, sincsenek biztonságban tőle, mert a gyümölcs is a kedvencei közé tartozik. Az élelmiszer tárolókban, raktárakban is jókora kárt tud okozni, ha beszabadul. Sokszor csak kíváncsiságból, játékból is megharapdál tárgyakat. A nyestek által elkövetett kábel és gumi rongálásokról leginkább a bosszús autótulajdonosok tudnának mesélni.

A városokban, kisebb településeken előszeretettel bújik meg padláson, tetőtérben, garázsban, sufniban, de akár autók motorházában is.

Hogyan ismerjük fel a nyestet?

A nyestet könnyű felismerni a mellén levő nagy fehér foltról, ami a szürkés-barnás, aránylag rövid szőrzetéből, mint egy mellény bukkan elő. Orra és füle rózsaszines.
Testhossza 40-50 cm, farkhossza 20-30 cm.  
Nyurga testalkatú, lompos farkú.
Esetenként lábnyoma alapján is be lehet azonosítani megfelelő talajon, mert a talpát nem fedi szőr és 5 lábujja van. A karmai nyomai is meglátszódhatnak a falakon.
Hangja sziszegés és gurgulázás keveréke, illetve ugatásszerű hangokat is hallat, de ezenkívűl is változatos hangeffektekre képes.
Ürüléke jellegzetesen görbült, nagyjából ceruzavastagságú, kb. 8 cm hosszúságú. Territóriuma határait vizeletével is jelöli. 

nyest

Nyest csapdák és egyéb praktikák

A nyest elriasztására, elűzésére többféle módszert használnak.
Legegyszerűbb talán a nyestriasztó spray beszerzése, de ez egyben a legkevésbé hatásos is, mert nagy valószínűséggel csak átmeneti hatása lesz. Tapasztalataink szerint legfeljebb 2-3 hétig hatásos.
Az ultrahangos riasztók telepítése nem biztos, hogy egyszerű. Ahhoz, hogy az egész védendő területet le tudjuk fedni vele, lehet, hogy több darabra is szükség lesz, ráadásul lehet, hogy idővel hozzászoknak az állatok. Arról nem beszélve, hogy nem egy esetben megrágják, megrongálják a nyestek vagy más kisragadozók, vagyis működés képtelenné teszik az amúgy is kétséges hatásosságú berendezéseket.
Nyest csapda. Ez egy elég használható módszer, de több mindenre figyelni kell ennek használata során is.
Például arra, hogy a csali miatt a saját macskánk, esetleg kis termetű kutyánk is elfogásra kerülhet, ami bizony elég gyakran megesik. Meg arra is gondoljunk, hogy a befogás után valahova távolra el is kellene vinni, és szabadon engedni a rabul ejtett nyestet.
A városi legenda szerint kutyaszőr szétszórásával is meg lehet próbálkozni, arra alapozva, hogy a nyest kerüli a kutyákat, de ez a gyakorlatban ténylegesen nem működik.

Bízza profi szakemberre a nyest kiűzését!

Ha tapasztalt, profi szakemberekre szeretné inkább bízni a nyestek elűzését, akiknek ez a szakterülete, akkor forduljon hozzánk bizalommal!
Cégünk az egyik legbiztosabb módszerrel, gépi porozásos technológiával űzi el a nyesteket, amire 1 év garanciát vállalunk (zárt térben).